Το σανδαλόξυλο (λατ. Santalum album) είναι το όνομα μιας κατηγορίας αρωματικών ξύλων. Αυτά τα ξύλα παράγονται από τα δέντρα του γένους Santalum και χρησιμοποιούνται συχνά για το αιθέριο έλαιο που περιέχουν. Το ξύλο είναι βαρύ και κίτρινο στο χρώμα καθώς επίσης και λεπτόκοκκο, και αντίθετα από πολλά άλλα αρωματικά ξύλα διατηρεί το άρωμά του για δεκαετίες. Το άρωμα του σανδαλόξυλου είναι πολύ διακριτικό και έχει αμέτρητες εφαρμογές. Θεωρείται πολύτιμο για το άρωμα, αλλά και τις ιατρικές και θρησκευτικές ιδιότητές του.
Τα γνήσια σανδαλόξυλα είναι μέσου μεγέθους ημιπαρασιτικά δέντρα του γένους Santalum. Τα πιό ξεχωριστά μέλη αυτής της ομάδας είναι το ινδικό σανδαλόξυλο (Santalum album) και το αυστραλιανό σανδαλόξυλο (spicatum Santalum). Διάφορα άλλα μέλη του γένους είδη έχουν επίσης το ευώδες ξύλο και συναντώνται σε ολόκληρη την Ινδία, την Αυστραλία, την Ινδονησία, και τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η παραγωγή εμπορικά πολύτιμου σανδαλόξυλου σύμφωνα με τα υψηλά επίπεδα των αιθέριων ελαίων, απαιτεί τα δέντρα Santalum να είναι το ελάχιστο περίπου οκτώ ετών, αλλά μια προτίμηση για δέντρα δεκατεσσάρων ετών υπάρχει επίσης. Η Αυστραλία είναι τώρα ο μεγαλύτερος παραγωγός του Santalum album με την πλειοψηφία της καλλιέργειας να βρίσκεται γύρω από το Kununurra, στη δυτική Αυστραλία.
Το αιθέριο έλαιο του σανδαλόξυλου δίνει στα αρώματα μια εντυπωσιακή ξύλινη νότα. Το άρωμά του είναι παρεμφερές με αυτό των άλλων αρωματικών ξύλων, αν και έχει μια πιο φρέσκια και ανάλαφρη μυρωδιά. Όταν χρησιμοποιείται σε μικρότερες αναλογίες σε ένα άρωμα, αποτελεί μια άριστη βάση για να ενισχύσει τη μυρψδιά άλλων αρωμάτων.
Το έλαιο από σανδαλόξυλο χρησιμοποιείται ευρέως στην καλλυντική βιομηχανία και είναι ακριβό. Το αληθινό σανδαλόξυλο είναι ένα προστατευμένο είδος, και η απαίτηση για αυτό δεν μπορεί να ικανοποιηθεί πλήρως. Πολλά είδη φυτών κυκλοφορούν στο εμπόριο με το όνομα «sandalwood». Στο γένος Santalum μόνο, υπάρχουν περισσότερα από δεκαεννέα είδη που μπορούν να ονομασατούν σανδαλόξυλα.
Το αιθέριο έλαιο του σανδαλόξυλου ήταν δημοφιλές στην ιατρική μέχρι το 1920-1930, συνήθως ως ουρογεννητικό (εσωτερικό) και δερματικό (εξωτερικό) αντισηπτικό. Το κύριο συστατικό του, Β-santalol (~90%) έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και στη σαπωνοποιεία. Λόγω της αντιμικροβιακής δράσης του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του δέρματος από τα σπυράκια και τα στίγματα, αλλά πρέπει πάντα να αραιωθεί κατάλληλα με ένα έλαιο βάση. Λόγω της δύναμής του, το αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλο δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζεται στο δέρμα χωρίς αραίωση σε ένα έλαιο βάση.